top of page

Baka med surdeg – enkelt, gott och naturligt!

Att baka med surdeg är lättare än du tror – och resultatet blir fantastiskt! Luftiga, smakrika bröd med en krispig yta och ett härligt segt inkråm. Dessutom är surdegsbröd både nyttigare och mer hållbara än vanliga jästbröd.

Här hittar du enkla recept och tips för att komma igång.
Börja med dessa läckra surdegsfrallor och låt dig inspireras att utforska fler recept!

topbar.png
Jimmy Andersen
IMG_6398.JPG

Enkel surdegsfralla

I det här receptet så används ingen maskin för knådning. Utan degen viks och får jäsa längre så smakerna bildas. Kalljäsning i kyl över natten lagom till frukost att grädda.

Mer om hur du skapar din egen surdegsstarter finns på vår hemsida under "Starta här" på första sidan.

knivogaffel.png

Gör så här

Ingredienser
  1. Väg allt utom saltet i en skål och blanda samman, täck över och låt ligga i 30 minuter.
     

  2. Tillsätt saltet och knåda degen i ca 2 minuter.
     

  3. Olja in en låda eller skål som går att täcka över.
     

  4. Lägg i din deg och täck över. Vik degen under 2-3 tillfällen var 30e minut. Sedan låt degen jäsa upp till dubbel storlek. Brukar vara ca 6-8tim i rumstemperatur.
     

  5. Degen skall nu kännas avslappnad och som om den har börjat jäsa, är den stum och ojäst låter du den stå lite till. Är den klar ställer du den, fortfarande övertäckt, i kylen i ca 8-14 timmar.
     

  6. Sätt ugnen på 275 grader utan varmluft.
     

  7. Ta ut din deg och strö rågmjöl eller grovt dinkelmjöl ovanpå degen innan du vänder ut degen sanbbt upp o ner på bänken.
    Dela upp i valfri storlek och lägg på plåt med papper.
    Låt jäsa 10-15 minuter.

     

  8. 7. Baka sedan i ca 15-20 minuter, frallor i 15 minuter och större i 20 minuter.
     

  9. För att få bäst resultat fyller du en plåt i botten med hett vatten så att ånga skapas precis innan du placerar in frallorna. De sista 5 minuterna öppna du ugnsluckan en kort stund för att släppa ut den mesta ångan.

bottom of page