top of page

Baka med surdeg – enkelt, gott och naturligt!

Att baka med surdeg är lättare än du tror – och resultatet blir fantastiskt! Luftiga, smakrika bröd med en krispig yta och ett härligt segt inkråm. Dessutom är surdegsbröd både nyttigare och mer hållbara än vanliga jästbröd.

Här hittar du enkla recept och tips för att komma igång.
Börja med detta enkla surdegbröd vi kallat "basic" och låt dig inspireras att utforska fler recept!

topbar.png
Jimmy Andersen
7f3a5ad3-bb9e-4642-b90f-75ce61091525.jpeg

Surdegsbröd basic

Ett standard surdegsbröd gjort på enklast möjliga sätt. Med en surdegsgrund som behöver vara helt redo, pigg och fräsch. För att lyckas så är det viktigaste momentet att surdegsgrunden är i toppform. I det här receptet så används ingen maskin för knådning. Utan degen viks och får jäsa längre så smakerna bildas. Kalljäsning i kyl över natten lagom till frukost att grädda.

Mer om hur du skapar din egen surdegsstarter finns på vår hemsida under "Starta här" på första sidan.

knivogaffel.png

Gör så här

Ingredienser
  1. Autolys: blanda mjöl och vatten och låt vila i en timme.

  2. Blanda i surdeg och blanda noga i 2-3min.

  3. Tillsätt saltet och blanda ytterligare 2min.

  4. Låt degen vila under lock i 30min

  5. Vik degen 8ggr från alla sidor över sig själv. Låt degen vila igen i 30min

  6. Utförs samma moment 4ggr till.

  7. Lägg över degen i en lätt oljad form där du lätt kan se att degen dubblat sig.

  8. Låt degen vila i formen ca 4-6tim täckt i rumstemperatur ca 22-24C

  9. När degen har dubblerats i storlek, vält över degen på en bänk.

  10. Utför en sk. preshape. Dra degen emot dig med skrapa ca 4-5ggr så att det skapas spänning på övre delen av degen.

  11. Placera degen på bänken att vila 30min

  12. Utför final shape. Placera degen i en korg mjölad eller med linneduk för att slippa att det fastnar när degen skall vältas ut dagen efter från kylen.

  13. Låt degen vila i korgen 30min och placera sedan korgen i kylen där det är kallast. Inte över 4C ska det helst vara annars kommer degen överjäsa under natten. 12-18 timmar i kyl är ett bra riktmärke.

  14. Dagen efter
    Grädda i 240C 20 min (gärna i gryta med lock på)
    Sedan sänk till 220C och grädda ytterligare 15-20 min (utan lock).
    Endast över och undervärme, inte varmlufts ugn.
    När brödet är klart bör de ha nått 98C innertemperatur.
    Vänta 45-60min innan du skär upp brödet.

bottom of page